„Докато вчера едни хора написаха история на К2, друг загуби живота си в преследване на тази "невъзможна" мечта да качи единствения неизкачен през зимата осемхилядник и сега е част от звездното небе над нас. Почивай в мир, Седржи! Алпинист с голям опит и добра физическа подготовка, но най вече човек с добро сърце. Днес изпратихме тленните му останки към дома му и се замислих за границата между успеха и трагедията".

Така започва пророческият пост на годеницата на Атанас Скатов – Шени Бензеш. Тя пише въпросният пост, след като група шерпи изкачват осемхилядника К2 през януари. Испанецът Серджи Миньоте, който е приятел със Скатов, обаче пада, чупи двата си крака и умира.  

„Браво на шерпите, които устояха не само на студа, но и на умората, за сметка на не малко на брой измръзвания и инфекции.

16.01.2021г. бе странен ден, който накрая завърши с пожар в една от общите отопляеми палатки, в резултат на което панталона ми се подпали и се наложи да ме гасят. Аз съм добре. Няма ми нищо", пише още тя.

Само се чудя дали това не е знак, както и всички останали тук. Уверявам ви че на никой от тях не им е лесно и качването нагоре не е детска игра. Върха е много стръмен и има много стари парапети, които водят до объркване и се чудят за кой да се захванат основно разчитайки на краката си и късмета си. Освен това вече има и пострадали от постоянно падащите камъни от Лагер 1 и нагоре. Според Наско, К2 е по - труден от Анапурна и това е една от най - предизвикателните му експедиции. Пожелавам успех както на него, така и на всички участници в екепдицията!

*Заснемането на кадри от звездното небе над К2 след това ми костваше поне 1,2 часа усилия за стопляне на пръстите на ръцете, но смятам че си заслужаваше да заключа този спомен и тази гледка в снимка", завършва пророческият й пост преди 3 седмици“, продължава постът на Бензеш.

По-рано днес тялото на Атанас Скатов бе намерено в подножието на К2. Той падна от голяма височина и загина на път от лагер 3 към базовия лагер.

Атанас Скатов загина в подножието на К2

Атанас Скатов – първият веган покорил два пъти Еверест и още девет осемхилядника

Премиерът Борисов изказа съболезнования към семейството на Атанас Скатов

БФКА: Ще запомним Атанас Скатов като мечтател

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS