Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт коментира в Прага писмото, което Борислав Михайлов изпрати до УЕФА и в което президентът на БФС остро критикува факта, че в английския лагер преекспонират темата с расизма и подклаждат допълнително напрежение преди мача в София в понеделник.

Михайлов с остро писмо до УЕФА: Англичаните ни обиждат, вземете мерки!

Саутгейт изрази съчувствие към Михайлов като дори сподели, че най-вероятно и той е щял да се чувства по този начин на негово място. Той обаче допълни, че хората в България не са наясно в пълна степен с големия проблем на англичаните.

"Напълно разбирам защо българският президент се чувства по начина, по който се чувства, защото ние отговаряме честно на въпросите, които ни задават", заяви Саутгейт преди мача на "трите лъва" с Чехия тази вечер.

"Това е предадено в България по какъвто и да е начин и е демонстрирано като провокативно или че ние сме хората, които поставят темата на масата."

"Така че, ако бях на негово място и само чета тези цитати без да знам контекста защо нещата са казани и отговорите, тогава най-вероятно щях да се чувствам по същия начин като него."

"Не се опитваме да създадем ситуация по никакъв начин, далеч сме от това. Всички ние се надяваме, че в следващите 72 часа ще говорим само за два футболни мача."

"Мисля, че и двете държави ще имат голямо желание затова и трябва отново да кажа, че не гледаме на другите държави сякаш ние сме безгрешни."

"Това, което се случи в Хартлипул преди няколко седмици (расистки прояви на мач между Хартлипул и Доувър б.р.) най-вероятно е много по-лошо от нещата, които съм виждал и чувал в много други държави по света. Така че трябва да сме много внимателно как отразяваме всичко."

Трима агенти под прикритие ще дебнат за расизъм на България-Англия

В Англия се опасяват за расизъм в България

Саутгейт уточни, че има пълно доверие в "тристепенния протокол" на УЕФА, при който при расистки прояви съдията ще изисква по уредбата на стадиона зрителите да бъдат призовани да спрат с действията си. Ако това не се случи, играчите ще напуснат терена временно или дори за постоянно, ако е необходимо.

"Най-важното за мен е, че всички играчи и целият щаб са подкрепени, че всички сме заедно при всеки проблем занапрред и неизбежно, защото имахме ситуация в Черна гора, искахме да сме ясни, какво може да стане, ако нещо такова се случи в бъдеще. Ясни сме по този въпрос. Разбира се, има го процесът на УЕФА и трябва да имаме вяра в този процес."

Бивш наш премиер: Ще подкрепя Англия, ако решат да напуснат терена заради расизъм

"Наскоро мач бе спрян в Италия заради това. Всичко е хипотетично, защото не знаем ситуацията, в която ще бъдем като отбор или аз като мениджър. Но сме много ясни какво ще трябва да се случи. Искаме играчите да се концентрират върху футбола. Те искат да бъдат съдени за своя футбол и това, което аз трябва да осигуря, е безопасна и сигурна обстановка за игра."

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS