Токио 2020: Без секс, без ръкостискания, с маски на подиума и още много рестрикции заради COVID-19

dsport.bg

Още през миналата година стана ясно, че Олимпийските игри в Токио ще бъдат много по-различни от останалите. Причината е пандемията от коронавирус, която не просто отложи най-големия спортен форум в света с една година, но и внесе изключително много нови мерки, които атлетите трябва да спазват по време на Игрите.

Часто от тези мерки включват: въздържание от сексуални отношения, избюгване на ръкостискания, както и носене на маски по време на награждаванията. В книгата с правила на Игрите, наречена „Playbook“ са записани всички нови правила, като тяхното неспазване ще води до глоби за атлетите, треньорите или длъжностните лица в Токио. Правилата обхващат общо 90 500 чуждестранни посетители на Игрите - 11 500 спортисти и 79 000 треньори, помощен персонал и длъжностни лица.

„Неспазването на тези правила може да доведе до дисциплинарни последици“, се казва в книгата, като се изброяват и някои от нещата, които биха могли да последват, ако например един атлет се откаже да направи ежедневния си тест за коронавирус, не носи маска или не спазва дистанция.  

Олимпийските игри в Токио – рекорд за заявени гей спортисти

Наказанията варират – могат да бъдат предупреждения, глоби или дори изключване от Игрите, както и дисквалификация, ако се случи „нарушение“ след приключване на дадено състезание.

Забраната за секс също е сред най-важните, според организаторите на Игрите, които също заявяват, че присъстващите на Олимпийските игри трябва да „избягват физически контакт, включително прегръдки и ръкостискания“ и да „сведат до минимум физическите контакти с останалите“.

След Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., организаторите на игрите раздадоха стотици хиляди презервативи, за да популяризират безопасния секс в олимпийските села, пълни с хиляди атлети от целия свят. Организационният комитет на Токио обаче отмени плана си за раздаване на 160 000 презерватива, като заяви, че вместо това, те ще бъдат раздадени, когато спортистите се приберат в страните си.

За първи път в историята на дадено спортно събитие всички присъстващи са задължени да притежават смартфон, на който е задължително да инсталират две приложения, едното от които е за ежедневна проверка на състоянието, а другото е за проследяване на местонахождението. Освен това, присъстващите трябва да въвеждат резултатите от ежедневния си тест за COVID-19, температурата си и други подробности за своето здравословно състояние всеки ден.

Първи случай на COVID-19 в олимпийското село

Ако не притежават смартфон, те трябва да си вземат такъв под наем при пристигането си, защото в противен случай не могат да напуснат летището без да покажат такова устройство с инсталирани приложения и да представят доказателство за отрицателен тест отпреди най-много 72 часа преди заминаването си за Япония. Следващ тест се прави при пристигането и той също трябва да е отрицателен, за да могат пристигащите да се насочат към олимпийското село. Използването на обществен транспорт е абсолютно забранено за атлетите.

До петък в Япония имаше поне седем случая на коронавирус сред чуждестранните делегации: два от Уганда, един от Израел, един от Сърбия, един от Русия и един от държава, която все още предстои да бъде потвърдена. И двамата угандийци са били ваксинирани по два пъти, като всички засегнати са имали отрицателни тестове за COVID-19. Нигерийски служител на около 60 години е бил първият хоспитализиран заради коронвирус на Игрите.

Всеки участник в Игрите с положителен тест за COVID-19 ще бъде карантиниран. Освен това, хора, които са били в контакт с някой болен, също ще бъдат поставяни под карантина.

Изгряващите звезди на Олимпийските игри

В книгата с правилата на поведение по време на Игрите се казва: „На вашия екип ще бъде позволено да ви носи разни неща (в съоръжението, където сте карантиниран). Въпреки това суровите храни, алкохолът и цигарите са забранени. Пушенето и пиенето на по време на периода на възстановяване също са строго забранени. Няма да имате право да излизате извън хотела ... Местоположението и продължителността на вашия период на изолация ще бъдат определяни от японските здравни власти“.

Актуализираните правила на „Playbook“ са доста крайни, като се имат предвид неотдавнашни социологически проучвания, показващи, че 80% от населението в Япония е против провеждането на Олимпийските игри, въпреки че тази цифра се е сринала рязко, като на отделни места вече доминират положителните мнения за спортния форум.

На феновете е забранено да присъстват на каквито и да било събития, след като организаторите удължиха забраната за влизане в страната на чуждестранни посетители. Този ход се случи, след като бе обявено, че Япония влиза в ново извънредно положение, тъй като случаите на COVID-19 продължават да са много на брой. Дори когато планът бе да се позволи на местните фенове да присъстват, аплодисментите, пеенето и развяването на знамена бяха забранени, както и всякакава комуникация на висок глас.

Съобщенията в „Playbook“ служат за две цели: да насърчат стриктно спазване на всички протоколи за ограничаване на заразата с коронавирус, дори ако това доведе до по-скучни игри и да популяризират идеята, че Олимпийските игри няма да застрашат местните жители.

„Правилата за безопасност са там, за да защитят всички участници в игрите и жителите на Токио и Япония“, се казва в „Playbook“ и се допълва: „Но успехът на Игрите зависи от това всеки от нас да поеме отговорността да следи „Playbook“ по всяко време, започвайки от сега“.

Антисекс легла на Олимпийските игри в Токио

На всяка чуждестранна делегация ще бъде назначен служител за връзка и всяка страна участник ще има списък с хора (колкото е възможно по-малък), с които трябва да се свърже, докато са в Япония.

„Прекарвайте време само с хората, идентифицирани в списъка за редовни контакти, които сте предоставили на организаторите. Хранете се, отдалечени на два метра от другите, освен ако не ви е указано друго, или, ако е възможно, яжте сами, като свеждате контактите до минимум“, се казва в правилника. Освен това, атлетите ще трябва да носят предпазни маски и по време на внаграждаванията, като също така ще трябва и сами да взимат и да поставят на вратовете си медалите, които са спечелили.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още