Като недопустимо определи нападението над български футболни фенове Даниел Лорер от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

"Мисля, че МВнР вече е във връзка с македонските власти, отдавна се знаеше, че ще има футболен сблъсък и беше предвидимо да се вземат мерки такива неща да не се случват, добави той.

Според него спортът е един от начините да градим мостове с нашите най-близки съседи. "Категорично осъждаме насилието над български футболни фенове преди и по време на мача между Шкупи и Левски в Скопие. За съжаление за пореден път спортно събитие в Северна Македония се превърна в повод за необяснима агресия срещу България и нейните граждани. Спортът трябва да ни сближава съседски страни, а не да ги разделя. Посегателството върху сигурността и живота на български граждани е абсолютно недопустимо. Настояваме македонските власти спешно да предприемат всички необходими мерки за разкриване и наказване на извършителите. Призивът ни е към всички - да защитим българските граждани, и да не създаваме допълнителни поводи за конфликти и условия за език и действия от омраза. Най-важна стъпка е приемането на промените в Конституцията на РСМ според предложението на ЕС, изработено по време на правителството Петков."

"Не трябва да злоупотребяваме с него и да го превръщаме в арена на политически сблъсък. По-скоро трябва да го направим мост между нашите две нации, за да се движим напред към европейското им бъдеще. Дай Боже, това лято да намерят начин най-после да включат македонските българи в конституцията, където им е мястото, така че и македонското общество да започне да разбира, че те са равнопоставени и да няма място за дискриминация, камо ли за насилие", надява се Лорер.

Феновете са свободни, Левски благодари на посолството ни в Скопие

В Северна Македония: УЕФА ще забрани на фенове на Шкупи да пътуват до София

Левски пусна в продажба билетите за мача с Шкупи

Левски: Всички сигнали за провокации са предадени на УЕФА и местните органи

Пускат поетапно задържаните фенове на Левски, двама остават в ареста

Виктор Стоянов от фондация „Македония”: Нападението срещу фенове на Левски е извършено от омраза

В нечовешки условия държат феновете на Левски в ареста в Скопие (СНИМКИ)

Разказ от първо лице - фен на Левски за екшъна в Скопие

Прокуратурата в Скопие разследва инцидента с намушкания фен на Левски

Враждебното посрещане не уплаши Левски в Скопие, ‘‘сините‘‘ отсрамиха България в ЛК

Само в dsport: Как изглеждат българските коли след нападението в Скопие (СНИМКИ)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS